تقویم بارداری

مراحل رشد جنین در هفته به هفته بارداری

هفته سی و پنجم بارداری

1398/3/25 11:47
نویسنده : سمــانه
1,076 بازدید
اشتراک گذاری

جنین در هفته سی و پنجم بارداری

در این هفته با همسر و یا یکی از دوستان نزدیک خود که رابطه عاطفی نزدیکی با هم دارید درباره نگرش تان در مورد بچه و تمامی الگوهای ذهنی و دغدغه هاتان صحبت کنید، اینکار شما را سبک و راحت خواهد کرد. بهتر است شروع به تمرین تنفس نمایید. نحوه نفس کشیدن در کلاس های بارداری به شما آموزش داده خواهد شد. ساک بیمارستان خود را حتما آماده کنید.

وضعیت مادر در هفته سی و پنجم بارداری

ملاقات های ماهانه شما با پزشک در این زمان هفتگی می شود و پزشک به بررسی رشد جنین می پردازد. همچنین افزایش وزن شما و گشادی دهانه رحم را نیز بررسی می کند. در ادامه، تغییرات بدن در هفته سی و پنجم را لیست می کنیم.

  • سوزش معده
  • ورم
  • از دست دادن اختیار ادرار
  • یبوست
  • پشت درد
  • تغییر جهت جنین به طوری که سرش به سمت پایین باشد.
  • افزایش وزن
  • رشد اندام های داخلی
  • آماده شدن برای زایمان

اندام های داخلی شما مانند مثانه و ریه ها به خاطر رشد رحم تحت فشار هستند. ظرفیت مثانه کاهش یافته است بنابراین نمی توانید ادرار خود را کنترل کنید. اگر سر جنین به طرف پایین باشد تعداد دفعات ادرار شما افزایش می یابد. ورزش کگل باعث قوی شدن ماهیچه های لگن می شود و به کنترل ادرار کمک می کند. اما مایعات را کم نکنید. باید روزانه مقدار زیادی آب بخورید تا از یبوست و ورم جلوگیری شود. آب به جنین کمک می کند مواد مغذی را از سلول های خونی جذب کند.

سوزش سر معده در هفته 35 بارداری

متاسفانه سوزش معده تا زمانی که جنین به دهانه رحم منتقل شود ادامه دارد. رحم نه تنها بر مثانه فشار وارد می کند بلکه به معده نیز فشار می آورد و باعث سوزش معده می شود. ماهیچه هایی که از ورود مواد به مری جلوگیری می کردند در حال حاضر در حال استراحت هستند به همین دلیل سوزش اتفاق می افتد. اما این مشکل پس از زایمان از بین می رود. راه هایی برای کنترل و درمان این مشکل وجود دارد. از مصرف غذاهایی که باعث سوزش معده می شوند مانند غذاهای تند و چرب بپرهیزید. کافئین باعث ترشح اسید می شود. قبل و بعد از غذا آب بخورید اما در طول غذا آب نخورید. لباس های راحت بپوشید و به بدن اجازه نفس کشیدن بدهید. دو ساعت پیش از خواب غذا بخورید تا به معده اجازه دهید غذا را هضم کند. وعده غذایی را فراموش نکنید زیرا باعث ترشح اسید و سوزش معده می شود.

رشد رحم باعث می شود به روده فشار وارد شود و نتواند به درستی عمل کند. مکمل های آهن می توانند مشکل را حل کنند. هورمون های بارداری باعث شل شدن عضلات اطراف لگن می شوند. برای حل این مشکل سعی کنید غذاهای غنی از فیبر مانند میوه ها و حبوبات بخورید. آب کیوی نیز به عملکرد درست سیستم گوارشی کمک می کند. مایعات گرم حرکات روده را افزایش می دهند.

آیا زانو و پای ورم کرده، شما را آزار می دهد؟

رشد رحم باعث افزایش فشار بر رگ های منطقه لگن می شود بنابراین جریان خون از پاها به قلب کاهش می یابد. رگ ها مایع را به زانوها و پاها می فرستند. این مسئله باعث ورم می شود. ورم در سه ماهه سوم بارداری به خصوص زمانی که جنین به دهانه رحم نزدیک شده است رایج است. ورم با نزدیک شدن به زمان زایمان بدتر می شود. ورم در بارداری نگران کننده نیست مگر اینکه در صورت و اطراف چشم ها یا دست ها ورم مشاهده شود. بلافاصله با پزشک تماس بگیرید تا احتمال پره اکلامپسی را کاهش دهید. برای جلوگیری از ورم، پاهای خود را بالاتر از سطح خود قرار دهید. پاها را بکشید و زانوها را بچرخانید. لباس راحت بپوشید. مقدار زیادی آب بنوشید. پاهای شما بعد از زایمان به اندازه عادی بر می گردد. در این زمان بدن مایعات اضافی را از دست داده است.

با رشد جنین و اندام های داخلی او، رحم بزرگ می شود و درد قسمت پایین پشت شروع و افزایش وزن باعث ناراحتی و آزار شما می شود. تغییرات هورمونی نیز باعث ایجاد مشکل می گردد. تغییرات هورمونی باعث شل شدن عضلات لگن و آمادگی برای زایمان می شوند. این تغییرات هورمونی باعث شل شدن عضلات اطراف نخاع و پشت درد نیز می شود. مانند سایر علائم بارداری، این علائم را نیز باید تحمل کرد تا تمام شوند. کفش های پاشنه دار نپوشید و به پشت بخوابید تا از پشت درد جلوگیری شود. اگر درد شدید است با پزشک صحبت کنید تا قرص های مسکن برای شما تجویز کند.

بدن حامله شما حداقل 66 لیتر مایع اضافی در بارداری کسب می کند.

اندازه رحم در هفته 35 بارداری

رشد، رشد، رشد. بله رشد جنین و مادر. اکنون که به هفته 35 بارداری رسیده اید، رحم شما حدود 15 برابر اندازه اصلی اش رشد کرده است، که ممکن است به نظر دیگران بیش از حد بزرگ باشد. هفته 35 بارداری زمان خوبی برای بررسی علائم زایمان است. ممکن است فکر کنید زود است، اما حدود 11 درصد از مادران دچار زایمان زودرس می شوند.

وضعیت جنین در هفته سی و پنجم بارداری

تعیین وزن دقیق جنین در این شرایط بسیار دشوار است زیرا هم زمان با رشد جنین حجم مایع آمنیوتیک افزایش می یابد و جفت جنین هم بزرگتر می شود. هرچند رحم شما جای گرم و نرمی است، اما چون فضای داخل رحم کمی کوچک است کودکتان نمی‌تواند در آن شیرجه بزند یا غلت بخورد! البته او همچنان به لگدزدن ادامه خواهد داد.

وضعیت جنین در هفته سی و پنجم بارداری

فرزندتان در حال آماده کردن اعضایش برای زایمان می باشد که شامل رشد، تکامل و آمادگی تنظیم تنفس و دمای بدن است. در این مرحله فضای زیادی برای تغییر وجود داشته که رژیم و ژنتیک نقش مهمی بازی می کند. با وجودی که رشد فیزیکی اعضای بدن کودک کاهش می‌یابد، ولی مغز به طور خارق العاده ای در حال رشد است. جمجمه‌اش هنوز نرم است و کاملاً سخت نشده تا به راحتی از کانال تولد بیرون آید. مغز او هنوز به طور کامل به وسیله استخوان پوشیده و بسته نشده است و در واقع هنوز به طور کامل استخوان های جمجمه به هم متصل نشده اند. بزرگترین آنها استخوان لوزی شکی است که در قسمت جلوی سر قرار دارد و ملاج پیشین نامیده می شود. ملاج دیگری نیز در قسمت پشت سر قرار دارد که کوچکتر است و چندان محسوس نیست.

کلیه‌های جنین 35 هفته کاملا رشد کرده‌اند و کبد او نیز می‌تواند مقداری از ضایعات بدن را فرآوری و دفع کند. رشد فیزیکی کودک شما در هفته سی و پنجم بارداری تقریبا به پایان رسیده است و او در چند هفته آینده فقط وزن اضافه خواهد کرد. بنابراین تولد جنین در هفته 35 آسیب جدی به او وارد نخواهد کرد. حتما متوجه شده اید که حرکت های جنین در هفته سی و پنجم بارداری در این زمان نسبت به قبل از سازمان یافتگی بیشتری برخوردار و دوره های خواب و بیداری او منظمتر شده است. به خاطر داشته باشید که یک دوره حرکتهای جنین در هفته سی و پنج بارداری ممکن است تا 20 دقیقه به طول بینجامد.

سلول های عصبی واقع در پشت چشم که وظیفه تشخیص رنگ سیاه و سفید یا دیگر رنگ ها را دارند در حال کامل شدن هستند. فرزندتان در حال پلک زدن و یادگیری تطابق (فوکوس کردن) است و مردمک چشم هایش در پاسخ به نوری که از رحم عبور می کند گشاد می شود. چشم ها از هفته بیست و ششم باز شده اند اما این مرحله حرکات چشم هماهنگی بسیار کمی داشته اند. حرکات چشم ابتدا در هفته هجدهم دیده می شوند اما اکثراً تصادفی هستند و به ندرت رخ می دهد. این حرکات از هفته بیست و ششم بیشتر تکرار می شوند و در هفته های پایانی بصورت چرخه ای از استراحت و حرکات چشمی سریع (REM) انجام می شوند. برخی نورها از رحم رد می شوند و در این مرحله فرزندتان نسبت به نورهای شدید بسیار حساس تر است.

درون رحم جنین در حال تمرین رفلکس مکیدن است که پس از به دنیا آمدن به شیرخوردن او کمک خواهد کرد. رفلکس مکیدن در اوایل بارداری نیز اتفاق می افتد اما با مطالعه بر روی نوزادان نارس مشخص شده است که تا پیش از این زمان جنین به اندازه کافی نیرومند و هماهنگ نیست که بتواند این عمل را به راحتی انجام دهد. فرزند شما مرتباً مکیدن را تمرین می کند و این عمل، به همراه رفلکس روتینگ، او را قادر به شیر خوردن خواهد کرد.

پس از زایمان، شما رفلکس روتینگ را مشاهده خواهید کرد؛ نوزاد به سمت هر جسمی که به آرامی به گونه اش برخورد کند بر می گردد؛ سر می چرخد و نوزاد دهانش را به صورت مجموعه ای از دایره هایی که کوچک و کوچک تر می شوند حرکت می دهد تا زمانی که جسم را پیدا کند.

هنگامی که عمل شیر خوردن بخوبی نهادینه شود، یعنی در حدود چهار ماهگی، رفلکس روتینگ از بین می رود. از اینجا به بعد نوزاد شما کنترل بسیار بیشتری بر این فرآیند خواهد داشت، او می تواند بچرخد و به سادگی به نوک پستان برسد.

هنگامی که جنین در رحم است، امکان بلعیده شدن و ورود مایع آمنیوتیک به داخل شش ها وجود ندارد. شش ها از قبل پر از مایع هستند، حنجره جنین و فشار حاصل از این مایع از ورود مایع آمنیوتیک جلوگیری می کنند. پس از تولد، مجموعه ای از رفلکس ها تنفس و آشامیدن را از یکدیگر جدا می سازند. برای تسهیل در شیر خوردن، نوزادان همواره از طریق بینی تنفس می کنند.

اکنون دیگر فرزند شما خیلی شبیه به یک نوزاد است ...

وضعیت جنین در هفته 35 بارداری

قد : 46.2 سانتی متر
وزن : 2383 گرم

در هفته 35 بارداری نی نی شما به اندازه گرمک است

توصیه ها در هفته 35 بارداری

اگر شاغل هستید، در هفته سی و پنجم بارداری به مرخصی بارداری فکر کنید. ممکن است فکر کنید که شاید بهتر باشد مرخصی خود را برای زمانی بگذارید که نوزاد متولد می‌شود، اما باید بدانید که اکنون نیز به مرخصی و استراحت نیاز دارید تا آمادگی لازم را برای چند هفته آینده پیدا کنید.

اگر تا حالا به استخر نرفته اید الان بهترین موقع آن است. احساس بی وزنی در این موقع خیلی جالب است و احساس سبک شدن به شما می دهد.

علایم طبیعی در هفته 35 بارداری

در این هفته ضربان قلب شما تندتر می‌زند و تنگی نفس هم بیشتر می‌شود. در این زمان نفس کشیدن و راه رفتن برایتان سخت شده است. ورزش های سنگینی که منجر به نفس نفس زدنتان می شود را رها کنید.

هشدارها در هفته 35 بارداری

اگر متوجه یکی از علائم زیر شدید که نشانه زایمان است سریعا به پزشک خود مراجعه کنید :

  • خونریزی یا لکه بینی
  • درد کمر یا شکم
  • داشتن بیش از6 انقباض در ساعت
  • خروج مایع از واژن

در هفته سی و پنجم بارداری چی بخوریم؟

این رویای هر زن بارداری است که پس از بارداری به وزن قبلی خود بازگردد. با وجود آنکه هنوز چند هفته‌ای از بارداری را در پیش دارید به فکر برنامه کاهش وزن خود بعد از تولد فرزندتان باشید. درباره هفته 35 بارداری و تغذیه باید بگوییم در صورتی‌ که شما 5/13 کیلوگرم اضافه‌وزن داشته‌اید، 5/3 کیلوگرم از آن چربی خواهد بود که در دوران شیردهی لازم است و مابقی در پایین کفل و بازوها و پاهای شما قرار دارد که زیبایی‌اندام شما را از بین برده است و در این میان پاهای شما کمتر از بقیه اعضا چربی در خود اندوخته است. البته در دوران شیردهی کاهش سریع وزن توصیه نمی‌شود زیرا مانعی برای تولید شیر در بدنتان خواهد شد. اما باید بدانید که ممکن است خود شیردهی به کاهش وزن شما کمک کند تا جایی که بعضی از خانم‌ها معتقدند شیردهی و مراقبت از نوزادشان به آن‌ها کمک کرده تا وزن خود را چندین کیلوگرم کاهش دهند.

البته عده دیگری از مادران اظهار کرده‌اند که در دوران شیردهی حتی گرمی وزن کم نکرده‌اند. کاهش چربی ناشی از بارداری و رسیدن به اندام پیش از بارداری مستلزم داشتن برنامه ورزشی و رعایت رژیم غذایی صحیح پس از زایمان است. برای برنامه‌ریزی تغذیه در هفته 35 بارداری و پس‌ از آن آماده‌ باشید.

دریافت کافی کلسیم، پروتئین، آهن و فولیک اسید در این ماه نسبت به هر ماه دیگری ضروری‌تر بوده و در صورت نیاز دریافت مکمل ضروری است.

در طی سه‌ ماهه سوم بارداری بیشترین نیاز به مصرف کلسیم وجود دارد و برای جلوگیری از یبوست، انجام ورزش و فعالیت منظم و دریافت مقادیر کافی میوه‌جات، سبزیجات و منابع فیبر مفید می‌باشد.

بارداری دومتان است؟

اغلب مادرانی که در انتظار کودک دوم خود هستند به این می‌اندیشند که آیا می‌توانند کودک دوم خود را به اندازه بچه اول دوست داشته باشند. اگر فرزندی دارید، مطمئنا به‌قدری به او عشق می‌ورزید که حتی نمی‌توانید تصور کنید این احساس دوباره به هنگام تولد فرزند دوم به وجود بیاید؛ اما خوشبختانه مادران منبع عشق‌ورزی به نوزاد هستند، پس مطمئن باشید شما همه فرزندانتان را عاشقانه دوست خواهید داشت. مطمئن باشید که پیوند عاشقانه دیگری به گرمی همان انس و الفتی که با کودک اول خود داشته‌اید با نوزاد تازه‌ وارد هم خواهید داشت.

برنامه ریزی زایمان یادتان نرود

الان زمان مناسبی است تا برای زایمان و تولد جنین خود برنامه‌ریزی کنید. همه موارد مهم را در یک لیست وارد کنید : چه کسی در زمان زایمان در کنار شما خواهد بود؟ از چه روشی برای کاهش درد استفاده خواهید کرد؟ و می‌خواهید چه مدت در بیمارستان بمانید؟ این کار می‌تواند یک نقطه شروع مناسب باشد تا با تیم پزشکی خود در این موارد صحبت کنید.

زمان دقیق زایمان را نمی‌توان پیش‌بینی کرد و شما هم احتمالا نمی‌توانید برنامه موردنظرتان را جزء به‌ جزء اجرا کنید، اما پیش‌بینی‌های زودهنگام و جمع‌آوری تمام گزینه‌های ممکن برای اتفاقات احتمالی می‌تواند از نگرانی‌های این مرحله از حاملگی بکاهد. فراموش نکنید ممکن است زایمان در هفته 35 بارداری اتفاق بیفتد.

اگر شنیده اید که در زایمان اول درد زایمان طولانیتر از زایمان های بعدی است باید بدانید درست است. به طور میانگین نخستین درد زایمان بین 12 تا 24 ساعت طول می کشد و در زایمان های بعدی این زمان به طور تقریبی نصف می شود. البته در مورد همه اینطور نیست، بنابراین اگر درد زایمان دوم شما هم به اندازه بار اول یا حتی بیشتر از آن طول کشید تعجب نکنید.

علائم خطر هفته سی و پنجم بارداری

در صورت مشاهده این علائم حتما به پزشک خود مراجعه کنید زیرا ممکن است علائم زایمان زودرس در هفته 35 باشند :

  • خونریزی، لکه بینی و ترشحات واژینال : در صورت بروز خونریزی حتی به میزان کم فورا به پزشک یا ماما مراجعه کنید و در صورت بروز لکه بینی و افزایش ترشحات، ابتدا اول تماس گرفته و در صورت نیاز مراجعه کنید.
  • انقباضات رحمی : در صورتی‌ که در هر ساعت بیش از شش انقباض رخ دهد، فورا مراجعه کنید اما در صورتی‌ که انقباضات دردناک بوده اما شدت کمتری دارد، ابتدا تماس بگیرید.
  • سردرد شدید و دائم، تاری دید
  • کرامپ و گرفتگی عضلات ساق پا در خواب را در مراجعه بعدی به مراقب اطلاع دهید اما گرفتگی عضله به همراه قرمزی باشد یا درد به همراه تب یا خونریزی باشد، مراجعه فوری ضروری است.
  • تهوع خفیف و گاه‌گاهی را در ویزیت بعدی به مراقب اطلاع دهید اما اگر بیش از سه بار در یک روز استفراغ کردید یا قادر به خوردن و نوشیدن نبودید سریعا مراجعه کنید.

ترک خوردن و خشک شدن پوست شکم

ترک خوردن و خشک شدن پوست شکم از جمله مشکلاتی است که همه خانم ها را اذیت می کند. علاوه بر آزار خارش فکر اینکه این ترک ها بعدها روی پوست می ماند حتی باعث می شود خیلی از حاملگی بیزار شوند. خارش و ترک خوردن پوست شکم به این راحتی ها دست بردار نیست. شما می توانید برای بهبود آن از ترکیب های روغنی استفاده کنید. ترکیب روغن های طبیعی زیر به راحتی قابل تهیه هستند برای این کار به میزان مساوی روغن های زیر را در یک بطری یا شیشه دردار ریخته و ترکیب کنید.

  • روغن نارگیل
  • روغن ویتامین E
  • روغن بادام شیرین
  • روغن کنجد
  • روغن زیتون
  • چند قطره روغن اسطوخودوس

می توانید هر روز یا یک روز در میان از این کرم دست ساز استفاده کنید و همیشه شکمتان را چرب نگهدارید. این کرم را می توانید برای جلوگیری از ترک خوردگی روی شکم، روی باسن و پشت ران هم استفاده کنید.

توصیه‌های مذهبی هفته سی و پنج بارداری

روزهای پنج‌شنبه سوره "محمد" و روزهای جمعه سوره "الصافات" تلاوت کنید و بعد از هر نماز 70 بار استغفار کنید. بیشتر کودکان مبتلا به امراض روحی بیماری خود را از مادرشان به ارث می‌برند. پس از آنجا که تمام خصوصیات مادر در فرزند اثر خوب یا بد خود را می‌گذارد و خوشبختی یا بدبختی کودک را در رحم پی‌ریزی می‌کند ضرورت دارد که بیشتر مراقب رفتار و گفتار خود باشید تا فرزندانی صالح و نیکو به دنیا بیاورید. در این زمینه از پیامبر اکرم نقل‌شده است که فرموده‌اند : "سعادت و شقاوت انسان در شکم مادر پایه‌ریزی می‌شود."

مراقب باشید حتی اصرار بر انجام مستحبات، رعایت تمام موارد و دعاهای واردشده یا عدم موفقیت یا فراموشی در انجام بعضی از اعمال به روحیه شما لطمه وارد نکند و آرامش را از شما سلب نکند. با آرامش و نشاط اعمال را فقط تا حدی که در توانتان است انجام دهید.

ورزش در هفته 35 بارداری

در صورتی که خستگی به شما فشار می‌آورد، تحرکات ورزشی خود را کاهش دهید. ورزش سبک و مخصوص شما، سه روز در هفته برای‌تان کافی است. می‌توانید زمان ورزش کردن خود را نیز کاهش دهید. مثلاً 30 دقیقه به 15 دقیقه کاهش یابد. از همه مهم ‌تر این که استراحت‌های مداوم داشته باشید و سطح مایعات بدن را بالا نگه دارید.

اگر فرزندم الان به دنیا بیاید چه کاری باید انجام دهم؟

نوزادی که پیش از هفته سی و هفتم بارداری به دنیا می آید نارس است اما اگر نوزاد در هفته سی و پنجم بارداری به دنیا بیاید اواخر نارس می باشد. این نوزاد معمولا نارس به نظر نمی رسد و مشکلات اصلی زیادی ندارد. اما در تنفس مشکل دارد. این نوزاد باید برای تعادل دمای بدن در دستگاه قرار بگیرد. زایمان زودرس در هنگام تولد دو قلو و چند قلو رایجتر است یا اگر مشکلاتی مانند پره اکلامپسی داشته باشید نیز زایمان زودرس دیده می شود. گاهی اوقات دهانه رحم ضعیف است و خیلی زودتر از موعد گشاد می شود. زایمان زودرس در خانم های کم سن و سال رایج تر است. مصرف الکل، مواد مخدر یا تنباکو نیز باعث افزایش احتمال زایمان زودرس می شود.

بایدها و نبایدهای هفته سی و پنجم بارداری

در بیشتر مواقع رانندگی در ماه های منتهی به پایان بارداری کاملا بی خطر است. ولی با این حال اگر احساس می کنید پشت فرمان تمرکز کافی ندارید یا رانندگی برایتان راحت نیست، این کار را انجام ندهید. هنگام رانندگی بسیار مهم است که قسمت پایین کمربند را زیر شکم قرار دهید تا مطمئن شوید در صورت تصادف خطری جنین را تهدید نخواهد کرد.

استفاده از خدمات حمل و نقل عمومی هم مانعی ندارد، اما حتماً با توجه به وضعیت تان از دیگران بخواهید یک صندلی خالی برای نشستن به شما بدهند. تکان های اتوبوس و قطار در حالت ایستاده برای شما مناسب نیست، نه به این دلیل که ممکن است در اثر این تکان ها جنین آسیب ببیند، بلکه از آنجایی که اکنون مرکز ثقل شما تغییر کرده بیشتر احتمال دارد به زمین بیافتید. همچنین ایستادن برای مدت طولانی می تواند باعث ورم مچ و پاها شود.

اگر احساس ناراحتی یا سرگیجه دارید از قطار یا اتوبوس پیاده شده و در مکانی خنک تر بنشینید، ترجیحاً پاهایتان را به مدت 20 دقیقه بالا نگاه دارید. هنگامی که بیرون می روید همواره با خود آب به همراه داشته باشید.

کم کم متوجه خواهید شد که خرید کردن خیلی زود شما را خسته می کند. سعی کنید وسایل مورد نیازتان را به تدریج خریداری کنید، اما از آنجایی که امکان دارد درد زایمان زودتر فرا برسد خرید بعضی چیزها پیش از هفته سی و هفتم اهمیت بیشتری دارد. ابتدا وسایل کوچک مورد نیاز برای مراقبت از نوزاد، بعلاوه گهواره، صندلی و سبد کودک را بخرید. بلافاصله پس از تولد نیازی به کالسکه نخواهد بود. اگر در هفته های پایانی بارداری بیرون رفتن و خرید کردن برای شما راحت نیست، می توانید اینترنتی خرید کنید.

هفته 35 بارداری چند ماهگی بارداری است؟

در هفته 35، شما 7 ماه و سه هفته باردار هستید. این آخرین هفته ماه هشتم بارداری است. فقط 5 هفته مانده است.

بیشتر بدانید ...

مطالعات نشان می دهد که طعم هر آنچه که می خورید در مایع آمنیوتیک اطراف جنین منتشر شده و جنین طعم آن را حس می کند. پس از همین زمان عادات غذایی سالم را در فرزند خود پرورش دهید و ذائقه او را با غذاهای سالم آشنا کنید.

پسندها (2)

نظرات (0)